Wat je nog even moet weten over de PS4 Pro

door 14 jul 2018Playstation

De Playstation 4 Pro en een 4K-game ervaring

De PS4 Pro, we kunnen bevestigen dat de nieuwe hardware inderdaad de hoogwaardige 4K-game-ervaring levert waar ik vorige maand getuige van was, maar meer ter zake, dit is waar we ontdekken hoe Sony deze prestatie heeft weten te bereiken – hoe het een relatief geringe 4,2 teraflops aan GPU-stroom op een zodanige manier dat PS4 Pro een bruikbare console is voor een ultra HD-scherm.

zicht ps4
playstation 4 pro

 Ontwerpen van hardware

“Wanneer we hardware ontwerpen, beginnen we met de doelen die we willen bereiken”, zegt Cerny. “Kracht op zich is geen doel, maar de vraag is, wat die kracht mogelijk maakt.” Wat duidelijk wordt, is dat Sony zelf – misschien in tegenstelling tot zijn rivaal – niet gelooft dat het concept van de generatie console-hardware voorbij is. Cerny heeft een aantal criteria die volgens hem neerkomen op een reset in gaming power: in de eerste plaats een nieuwe CPU-architectuur en een enorm verhoogde geheugentoewijzing. We hopen dat Sony deze visie blijft vasthouden en met nog meer uitbreidingen komt.

En natuurlijk een enorme herziening van GPU-kracht – Cerny verwijst naar een 434 pagina’s, acht uur durende PowerPoint-presentatie die hij aan ontwikkelaars gaf over de grafische kern van PS4. Het was een nieuw paradigma voor gamemakers.

Geen nieuwe generatie aan hardware

Door al deze criteria is PS4 Pro geen nieuwe generatie hardware en zijn er geen 400-pagina-briefings. Sony’s nieuwe consoles is een uitbreiding op het bestaande model – de manier waarop games voor de bestaande PS4 kunnen worden geoptimaliseerd om er geweldig uit te zien op het nieuwe assortiment 4K-displayhardware, terwijl ze tegelijkertijd een verbeterde ervaring bieden voor eigenaren van bestaande HDTV’s.

Het is dezelfde generatie – en dat is het meest veelzeggend in de feitelijke inspanning die ontwikkelaars nodig hebben om Pro-software te ontwikkelen. “Als een release van de vierde generatie wisten we dat alles wat we deden minimale ontwikkelinspanning nodig had”, legt Cerny uit. 

Een enkele programmeur

“Tijdens het evenement in New York toonden we dat Days Gone op PS4 Pro draaide, en dat werk was klein genoeg om door één enkele programmeur te worden gedaan.” In het algemeen was ons doel om het werk dat nodig was voor PS4 Pro-ondersteuning te behouden tot een fractie van een procent de totale inspanning die nodig is om een ​​spel te maken, en ik geloof dat we dat doel hebben bereikt. “

Slim ontwerp, het lijkt nog steeds op oudere modellen

Het eindresultaat is een slim ontwerp dat enigszins conservatief lijkt, rekening houdend met de grimmige realiteit dat een 4K-scherm effectief 4x de pixels van een standaard HDTV gebruikt. Maar om die uitdaging aan te gaan, moet PS4 Pro het bestaande assortiment van 700 plus PS4-titels vlekkeloos uitvoeren – een essentiële vereiste voor de basishardware die een grote invloed had op het ontwerp van de nieuwe console.

Het vergroten van de GPU-grootte

“Eerst hebben we de GPU-grootte verdubbeld door hem in wezen naast een gespiegelde versie van zichzelf te plaatsen, ongeveer zoals de vleugels van een vlinder. Dit geeft ons een extreem schone manier om de bestaande 700 titels te ondersteunen,” legt Cerny uit, en legt uit hoe de Pro schakelt over naar de compatibiliteitsmodus ‘basis’. “We schakelen gewoon de helft van de GPU uit en voeren het uit op iets dat vrij dicht bij de originele GPU ligt.”

Schakel naar de Pro-modus

In de Pro-modus is de volledige GPU actief en loopt deze op 911MHz – een 14 procent bump in frequentie, waardoor een 2x boost in GPU-vermogen wordt omgezet in een toename van 2,24x. De CPU krijgt echter niet dezelfde toename in onbewerkte mogelijkheden – en Sony gelooft dat interoperabiliteit met de bestaande Playstation de belangrijkste reden is om met dezelfde, relatief bescheiden Jaguar CPU-clusters te blijven werken. 

Naast de PS4 Pro heb je ook nog de PS4 Slim & Playstation VR waaruit je kunt kiezen. Lees jezelf in over de andere consoles van Sony door op de links te klikken.

We hebben voor jou een aantal handige tips opgesteld om de game-ervaring voor jouw leuker te maken, klik op de link en profiteer ervan!

Handige & leuke Video’s
God of War Ragnarök PS5 exclusive

God of War Ragnarök PS5 exclusive

God of War Ragnarök PS5 exclusve is het langverwachte vervolg op de veelgeprezen game God of War uit 2018. Ontwikkeld door Santa Monica Studio en uitgegeven door Sony Interactive Entertainment, belooft dit nieuwe avontuur een epische ervaring te worden voor gamers...

Playstation 5, waarom is die leuker dan de Playstation 4?

Playstation 5, waarom is die leuker dan de Playstation 4?

Playstation 5, waarom is die leuker dan de Playstation 4? We kennen allemaal de Playstation 4, maar de Playstation 5 kennen we iets minder goed. De PS5 is echter al ruim anderhalf jaar op de markt, maar waarom is die nu zoveel beter dan de Playstation 4? Dat is wat...

Welke spelcomputer moet je hebben en waarom? 

Welke spelcomputer moet je hebben en waarom? 

Welke spelcomputer moet je hebben en waarom?  Er zijn talloze spelcomputers beschikbaar op de markt en het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Hieronder staan enkele van de meest populaire en geavanceerde spelcomputers die beschikbaar zijn. Waarom zou je...

Deze 5 spellen voor je playstation 5 moet je hebben

Deze 5 spellen voor je playstation 5 moet je hebben

Deze 5 spellen voor je playstation 5 moet je hebben Ben je een playstation 5 spellen liefhebber? Houd je van games spelen? Je hebt dan zoveel verschillende spellen die je kunt spelen op je playstation. Soms is het lastig om een goede game uit te zoeken uit het grote...