Alles over de nieuwe PlayStation 5 en zijn spellen

Al jarenlang domineert Sony met zijn PlayStation de game industrie en zeker met de Playstation 5. Waar begin jaren 90 de Nintendo nog helemaal de baas was, is dat nu veranderd naar de Playstation. Inmiddels is de Playstation 5 uitgekomen. De oude Playstation 4 wordt door velen al ingeruild voor de nieuwe Playstation 5. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over de PS5 en de spellen die je er op kan spelen? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de Playstation 4 en de Playstation 5?

Wat is het verschil tussen de PS4 en de PS5?

Als je gaat kijken naar de Playstation 4 dan heb je al een game console waarbij de graphics al geweldig waren in de games die voor deze console ontwikkeld zijn. Als je dan denkt dat daarmee de top bereikt is, dan heb je het helemaal mis.

Bij het ontwikkelen van de PS5 is de lat nog een beetje hoger gelegd voor wat betreft de kwaliteit van de console en de graphics in de spellen. Om je hier een beetje een beter beeld van te geven kun je hier de specificaties naast elkaar uitgelegd vinden.

De laadschermen

Op het gebied van de laadschermen heeft Playstation met de komst van de Playstation 5 een flinke stap vooruit gezet. Bij de Playstation 4 moest je wel 8 seconden wachten voordat een nieuwe wereld geladen was.

Bij de Playstation 5 is deze laadtijd al teruggebracht naar 0,8 seconden. Ook het werkgeheugen bij de PS5 is uitgebreider dan die van de PS4. De nieuwe hardware in de PS5 is grafisch nog beter geworden dan die van de PS4.

Het geluid

Het geluid van de Playstation 5 geeft je het idee dat je zelf midden in het spel terecht gekomen bent. Ieder geluid in iedere game voor de PS5 wordt gestimuleerd waardoor je juist het gevoel hebt helemaal in de game te zitten.

De PS5 is niet alleen in de snelheid verbeterd, maar ook op het gebied van de grafische aspecten zijn er flinke sprongen vooruit gemaakt- waarbij de audio zo gemaakt is dat iedere game ervaring authentiek zal zijn met de PS5.

De prijs

Als je de prijzen gaat vergelijken dan moet je in je achterhoofd houden dat de PS5 op ieder gebied sterk verbeterd is ten opzichte van de PS4. Natuurlijk ga je dit ook zien in het prijskaartje dat aan de PS5 hangt.

Maar een ding weet je nu al zeker, en dat is dat de PS5 iedere euro waard zullen zijn. De PS5 wordt nu al de next generation console genoemd. Dat belooft dus heel veel goed voor in de toekomst.

De opslagruimte

In de PS4 zit standaard 500 GB aan opslagruimte. Deze kun je ook nog uitbreiden naar 1TB. Op de PS5 is de opslagruimte 825 GB. Dit lijkt minder dan op de PS4 met 1TB, maar de snelheid zal het verschil in opslagruimte meer dan goed maken bij de PS5.

De Graphics

Bij de Playstation 4 werd al gezegd dat de graphics van een ongekende kwaliteit zou zijn. Dat deze overtroffen konden worden had men toen niet verwacht. Maar door de nieuwere processor in de PS5 kunnen de graphics nog gedetailleerder weergegeven worden.

Over het algemeen heeft de Playstation 5 meer moderne technologie in zich zitten. Bijvoorbeeld de unieke lichteffecten, de gedefinieerde gameplay als landschappen die steeds realistischer zijn geworden.

De ontwikkeling van de graphics bij de PS5 maken het steeds weer mogelijk om bij iedere keer dat je ermee gaat spelen een hele unieke ervaring zult hebben. Deze technologieën had de PS4 toen nog niet.

De controller

Ook het ontwerp van de PS5 controller heeft een ontwikkeling doorgemaakt. De controller van de PS5 lijkt misschien wel een beetje op de controller van de Xbox. Het opvallende aan de PS5 controller is toch echt wel de witte kleur waarvoor gekozen is.

Ook de naam van de controller is veranderd. Waar de controller bij de Playstation 4 nog de Dual Shock controller heette is dat bij de Playstation 5 de Dual Sense controller geworden. Hierbij is de share button ervan af gehaald en is de create button toegevoegd.

Naast deze verandering is er ook in de controller een microfoon ingebouwd waarmee je zonder headset in het spel zou kunnen spelen en met andere spelers te kunnen communiceren tijdens het spelen van de game.

Ook de batterij heeft een metamorfose ondergaan de korte levensduur van de Dual Shock controller is hiermee verleden tijd. De batterij is verder geoptimaliseerd en zorgt ervoor dat je de Dual Sense controller wel 12 uur kan gebruiken. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de 8 uur bij de Dual Shock controller.

De compatibiliteit

Een van de grootste pluspunten van de Playstation 5 is toch wel de compatibiliteit. Het is de ontwikkelaars gelukt om het mogelijk te maken om de PS4 spellen ook op de PS5 te kunnen spelen. Er gaan dus geen game gegevens verloren als je overgaat van de PS4 naar de PS5.

Je hoeft dan ook de spellen die je zo graag speelt niet opnieuw te kopen. Hierdoor kun je geld besparen en weer sparen voor andere leuke nieuwe games die ontwikkeld worden voor het spelen op de PS5.

De conclusie

Na het lezen van deze specificaties is toch wel heel erg duidelijk geworden dat de PS5 veel meer te bieden heeft dan de PS4. Dit heeft allemaal te maken met de nieuwe technologieën die gebruikt zijn bij het ontwikkelen van de PS5.

Het verbeteren van de graphics en de prestaties over het algemeen wil niet zeggen dat de spellen anders gespeeld moeten worden. Het ziet er grafisch alleen maar veel mooier uit, maar het spel zelf is nog steeds hetzelfde.

Een van de grootste voordelen van de PS5 is toch wel dat het ook geld uitspaart doordat de spellen van de PS4 compatible zijn voor de PS5, je hoeft deze dus niet opnieuw te kopen. Als je hart sneller gaat kloppen van gamen, dan is het een must om de PlayStation 5 in huis te halen. Dat is een investering waar je nog jaren plezier van zult hebben.

De Playstation 5 kleur veranderen

Het is mogelijk om de kleur van de Playstation 5 te veranderen door gebruik te maken van PS5 faceplates. Je kunt daarbij niet alleen de kleur aan de buitenkant veranderen, maar er zijn ook speciale skins voor het middenstuk. Veel van deze skins zijn voorzien van een stofvrije coating, maar ook houd je de Playstation 5 console zo krasvrij. Dit zorgt ervoor dat als je hem wil verkopen hij ook meer op kan leveren doordat hij zo goed als nieuw is.